Snaps og Urter

Prikbladet Perikon

Også kendt som: Perikum

Prikbladet Perikon findes næsten overalt i Danmark. Knopperne indeholder et rødviolet farvestof, der smitter af, når man klemmer blomsterknopperne mellem to fingre. Bladene er let prikket med lyse prikker. Med sit karteistiske udseende er Prikbladet Perikon let at kende og svær at forveksle med andre planter.

De gule blomster og knopper pilles af stænglen og kommes direkte i et syltetøjsglas med alkohol, 3 – 4 dl. giver essens til et par flasker. Blomsterne dækkes med ca. ½ flaske Brøndum Klar I løbet af trækketiden vil du se, hvordan alkoholen skifter til en flot rød farve. Efter 1 – 2 uger er den klar til filtrering og efterfølgende fortynding 1 : 4 med Brøndum Klar. Slut resultatet er ca. 3 hele flasker

Planten indeholder blandt andet stoffet hypericin der påvirker mængden af stoffet serotonin i hjernen. Der advares derfor mod at indtage for store mængder af Perikon hvis man er bruger af antidepressiv medicin. Under en god snak med en farmaceut på mit lokale apotek, blev jeg gjort opmærksom på at perikon faktisk kan influere på brugen af medicin. Afhængigt af hvilken medicin der er tale om, kan virkningen være hæmmende eller forstærkende. Snapsogurter.dk har her gjort opmærksom på forholdet, men tror ikke at et par glas i ny og næ skader.

Latinsk navn : Hypericum perforatum
Hvilken plantedel bruges :Blomsten
Behandling : Tørres
Anvendes : Frisk
Findes generelt ved: Læhegn, Grøftekanten, Hede arealer
Trækketid : 2 uger
Filtrering : Ja
Hviletid efter filtrering : 1 uge
Fortyndning : 1:5
Kan sødes : Nej
Gemmes : Bliver bedre over flere måneder og år