Prikbladet Perikon: En Alsidig og Traditionel Plante
Prikbladet Perikon (Hypericum perforatum)
findes næsten overalt i Danmark og er kendt for sine mange anvendelser. Denne flerårige urt vokser i vejkanter, lysåbne skove og på overdrev.
Knopperne indeholder et rødviolet farvestof, der smitter af, når man klemmer blomsterknopperne mellem to fingre. Bladene er let prikket med lyse prikker, hvilket gør Prikbladet Perikon let at kende og svær at forveksle med andre planter.
Høst og Anvendelse af Prikbladet Perikon
De gule blomster og knopper pilles af stænglen og kommes direkte i et syltetøjsglas med alkohol. For at lave en essens, der kan bruges til kryddersnaps, skal du bruge 3-4 dl blomster og knopper, som dækkes med ca. ½ flaske Brøndum Klar.
I løbet af trækketiden vil du se, hvordan alkoholen skifter til en flot rød farve.
Efter 1-2 uger er essensen klar til filtrering og efterfølgende fortynding i forholdet 1:4 med Brøndum Klar.
Slutresultatet er ca. 3 hele flasker kryddersnaps.
Medicinske Egenskaber og Forholdsregler
Prikbladet Perikon indeholder blandt andet stoffet hypericin, der påvirker mængden af serotonin i hjernen. Dette gør planten populær i naturmedicin som et alternativ til antidepressiv medicin.
Dog advares der mod at indtage store mængder af Prikbladet Perikon, hvis man bruger antidepressiv medicin, da det kan påvirke medicinens virkning.
Under en samtale med en farmaceut på mit lokale apotek blev jeg gjort opmærksom på, at Prikbladet Perikon kan influere på brugen af forskellige typer medicin. Afhængigt af hvilken medicin der er tale om, kan virkningen være enten hæmmende eller forstærkende
Snapsogurter.dk har gjort opmærksom på dette forhold
Beskrivelse af Prikbladet Perikon
Prikbladet Perikon er en løvfældende staude med en opret, stiv vækst. Bladene er modsatte og helrandede med talrige små, sorte prikker (kirtler).
Blomsterne sidder i endestillede kvaste og er smørgule og 5-tallige. Hele planten dufter kraftigt af perikon, når man rører ved den.
Planten er også kendt som Johannesurt og har været brugt i århundreder til forskellige formål, herunder som lægeplante og til fremstilling af kryddersnaps.