Den danske sprit
Siden 1340 har man i Danmark produceret alkohol, i første omgang som ingrediens til alkymister og meget senere til brug for produktion af snaps.
Igennem middelalderen har alkoholen været anvendt medicinsk, især i klostrene, men efterhånden har alkoholen vundet indpas i fremstillingen af medicin og kosmetik.
Antallet af destillerier i Danmark var enormt i forhold til befolkningens størrelse, og kvaliteten ofte ringe. Først sidst i 1800-tallet skabet man en kvalitet der nærmer sig den vi kender i dag.
For at kunne gøre snapsen drikkelig til satte men forskellige smagsstoffer som helt op i hvor tid er almindelige. Brugen af Kommen, Dild og Malurt var, fra starten nødvendig for at dæmpe den dårlige smag, der føret omkring 1840 blev styret i forbindelse med produktionen, især A. C. og sønnen Anthon Brøndum blev anerkendte for kvalitet. En kvalitet vi kan stifte bekendtskab med også i dag med deres kendte Brøndum Snaps.
Det traditionelle navn Akvavit blev etableret for at give et kvalitetsstempel, og stadig væk er der en regel for hvilke snapse der må kalde akvavit idet den skal indeholde Kommen, Dild eller Malurt.
Omkring 1880 opkøbte den kendte industrimand Tietgen alle destillerier med en fornuftig størrelse og samlede produktionen i Ålborg. Mange af de produktnavne vi kender i dag, stammer fra den tid, men desværre er endnu flere forsvundet.
Hvordan så nu
Igennem de sidste år er den kommercielle alkoholproduktion forsvundet til udlandet og kun få og små destillerier er tilbage eller startet op.
Alle varemærkerne fra De Danske Spritfabrikker er, ad omveje, blevet solgt til den norske koncern Arcus A/S Gruppen der producerer de gamle danske produkter i Norge. En produktlinje er dog blevet frasolgt til anden side idet den finske koncern Altia A/S har overtaget alle varemærkerne Brøndum og de produkter blev lavet i Svendborg som specielle varemærker, herunder Svendborg Akvavit der dog senere er udgået.
Andre typer er kommet med
Med den store interesse der er blomstret op om kryddersnaps, ikke mindst på baggrund af proff. P.W. Globs brændevinsbog er interessen for at bruge især Vodka og almindelige brændevine fra Tyskland blev stor. Årsagen er helt klar at man har kunne købe smagsløs brændevin til en fornuftig pris. Det er ikke helt ved siden af at man kan konstatere at brændevin aldrig har være billigere, selv i Danmark.
Efterhånden er andre typer blevet almindelige som basis for krydderbrændevin, ikke mindst Rom og Gin er blevet populære. Både som enkelt produkter og sammen med almindelige brændevine.
Vi har på denne hjemmeside opdelt de forskellige brændevine som vi har erfaring for der kan anvendes til en god brændevin.
Danske brændevine
Jeg har valgt at blive ved med at kalde disse brændevine for danske pga. de traditioner der knytter sig til de enkelte produkter.
I gennem mere en d 100 år har man sat krydderier på de forskellige brændevine der oftest indeholdt andre smagsstoffer. Produkter som f.eks. Brøndum Snaps, Harald Jensen, Rød Ålborg og Harald Jensen indeholder jo forskellige smagsstoffer, men alligevel har man genne mere end 100 år valgt at bruge dem til ”en bette sort” eller en bjesk. Man har efterhånden brugt kombination af de forskellige smagsstoffer så de er blevet den smag man gerne ville have.
En af de mest kendt foregangskvinder Sige Hansen fra Hirtshals har i sine efterladte opskrifter nævnt Brøndum som den mest benyttede brændevin, ikke som vi måske skulle tro Brøndum Klar, men en originale Brøndum med Kommen fra 1840. Af opskrifterne kan vi se at Signe efterhånden fik øjnene op for at bruge andre brændevine, men den danske brændevin har været hovedbestanddelen.
Her et par eksempler på anvendelse af de almindeligste ”danske” brændevine
Brøndum Klar
En brændevin der ikke indeholder smagsstoffer, men alligevel indeholder en smag af den Akacie honning der er med i brændevinen. Direkte sammenlignet med andre kan en let skarphed anes da der er tilsat en lille smule finsprit
Almindelig Brøndum
En brændevin der indeholder kommen hvilket klar kan smages. Snapsen er dog alligevel særdeles velegnet hvos man gerne vil lave en snaps med masser af smag f.eks. Ene, Malurt, Tormentil Rod eller andre kraftigt smagende urter.
Basis
Er et nyt produkt udviklet af Spritfabrikkerne og absolut et produkt der er værd at prøve. Smagen er rund og blød og kan bruges til de fleste kryddersnapse. Desværre har man fra fabrikken side valgt at levere spritten i 0,5 L glas der er umulige at hælde fra, når en essens skal fortyndes eller snapsen hældes op t i et glas.
Produktet ligger lidt i den dyre ende, med den begrundelse at produktet er økologisk, hvilket stiller højere krav til kvalitet/fremstillingsmetode og kontrol.
Ålborgs begrundelse for at man har valgt de 500 ml er en ide om, at man kan tage glasset med ud i naturen og komme ingredienserne direkte fra voksestedet ned i snapsen, hvilket reducere de enzymatiske nedbrydningsprocesser i at ødelægge aroma og farver på de ingredienser man vil lave sin snaps på.
Harald Jensen, Taffel Ålborg, Høker
I lighed med de andre traditionelle brændevine der indeholder krydderier, er også Spritfabrikkerne produkter gode til kraftige snapse.
Ålborg Høker
Er en mild snaps der sikkert egner sig til mange retter, men med de mange forskellige urter der er tilsat vil jeg mene den er sværd at styre som en basis for kryddersnaps.
Ålborg Høker Akvavit
Kaldes for den venligste akvavit pga. den lave alkoholprocent på kun 32 %. Jeg må erkende at jeg ikke har den store erfaring med produktet,. Den er et forsøg værd til urter, der ikke er for skrappe