Snaps og Urter

Porse

Porsesnaps

Porse er en af de ældste brugsplanter, der er brugt i Danmark. Helt fra bronzealderen kan det bevises, at Porse er blevet brugt i husholdningen i øl og som en form for krydderi.
Porse findes bedst i våde moseområder eller på heden, hvor den er let at finde. Knuser man er par blade mellem fingrene, er smagen og duften så speciel, at ingen kan tage fejl.

Bladene er robuste og kan behandles på flere måder uden at tabe hele deres aroma, men bedst er det, hvis de, umiddelbart efter at være plukket.
En særlig aromatisk og fin snaps fås, hvis man tidligt i foråret plukker de små brune kogleformede hanrakler.

En ny variant er at kombinere Porse med finskåret citronskal. Kom ca. 1 dl. Porseblade i et glas med låg, kom så meget Brøndum Klar i at bladende er dækket helt til. Efter 4 dage kommer man de fint skåne citronskaller i og lader dem trække med i 2 dage. Efter filtrering fortyndes essensen med Brøndum Klar så Porsesnapsen får en farve der minder om cognac eller whisky, ca. 1 del essens til 5 dele Brøndum Klar.

Synes man bedre om en appelsinsmag kan appelsinskal bruges i stedet for citron. Bruges Lemon vil smagen blive markant skarpere og ubehagelig.

Denne snaps bliver bedre af at blive gemt, gerne i flere år, så lav en god portion.
Snapsen er fin til en sild, røget kød eller en kraftig ost. Eller nydes bare fordi den smager godt.

Latinsk navn : Myrica gale
Hvilken plantedel bruges :Bladene, Kogler
Behandling : Tørres
Anvendes : Frisk
Findes generelt ved: Hede arealer
Trækketid : 1 uge
Hviletid efter filtrering : Nej
Fortyndning : 1:4
Kan sødes : Nej
Gemmes : Bliver bedre over flere måneder og år
Porse i naturen
Porse i naturen