Snaps og Urter

Slåen Gin

 

Slåen har fra tidlige tider været anvendt på mange måder, som bær til saft, grød eller vin.

Slåen plukkes så sendt på året som muligt, tidligst sidst i september. Man skal være hurtigt ude, når de er ved at modnes. Det ses bedst ved, at de får en lidt ”støvet” belægning og er dybt sorte – klemmer man lidt på dem, skal de føles lidt bløde. Bærrene indeholder et bitterstof, der forsvinder ved de første frostnætter, men da er det som oftest for sent, for da har fuglene været der.

Kom i stedet bærrene i fryseren i uges tid og derefter direkte i alkoholen, hvor de skal være helt tildækkede. Når brændevinen er færdigtrukket, og snapsen er hældt fra bærrene, så kom et par teskefulde sukker over bærrene og lad dem trække et par uger. Ryst glasset hver anden dag. Sukkeret trækker den resterende alkohol ud af bærrene, og resultatet er en sød likørlignende drik, der fint kan bruges til at søde Slåensnapsen med, hvis man synes, den er for skarp i smagen.

Vil du lave en Slåen Gin er du allerede godt i gang.
Lav en sukkerlage med ½ af hver og kog det så sukkeret er helt opløst.
Bland Slåen snapsen med din lagen gerne 1 del Gin til 3 dele Slåenessens.
Sukkerlagen blandes i til du synes den er sød nok sikkert ca. 1 del lage til 5 dele spiritus.
Lad den stå i et par uge og smag igen. Det kan nemlig godt være at du synes den er for sød eller skal være mere sød. Så justerer du bare med Gin, Slåen eller sukkerlage

Husk der er altid forskel på smag. Slåen Gin må meget gerne være på ca. 30% alkohol