Snaps og Urter

Rejnfan

Rejnfan er en af de mest sejlivede planter, der gror langs vore veje. Sammen med Røllike har den efterhånden også vundet indpas i vore haver og lyser på med sine klare gule blomster hele sommeren i gennem.

Planten er let at kende med sine høje stængler og gule blade der sidder i en klase. Rejnfan har været brugt som lægeplante bl.a. som ormekur, men bruges også, når man ønsker at farve sit uldgarn med plantefarve.

Plantens blomster er den letteste at anvende. Pluk en god buket og lad blomsterne tørre et par dage, klip dem af stænglen og kom dem på brændevin. Rejnfan kan plukkes fra juli til september, men brug helst de ny udsprungne blomster. Vær forsigtig med hvor planten plukkes, undgå Rejnfan der vokser tæt ved trafikeret vej.

Rejnfan giver en særdeles bitter brændevin, der skal fortyndes kraftigt eller bruges i små mængder ved sammenblanding med andre brændevine. Den skarpe smag skyldes bitterstoffet tanacetin.

Latinsk navn : Tanacetum vulgare
Hvilken plantedel bruges :Blomsten
Behandling : Tørres
Anvendes : Frisk
Findes generelt ved: Strand/Strandenge, Skov eller skovbryn, Grøftekanten, Parker og plantede bevoksninger, Hede arealer
Trækketid : 1 uge
Filtrering : Ja
Hviletid efter filtrering : Gerne flere måneder
Fortyndning : 1:10
Kan sødes : Nej
Gemmes : Ja