Snaps og Urter

Slåen

Kender man et godt Slåensted, er det ikke altid klogt at dele det med andre, konkurrencen med fuglene kan ofte være mere end nok. For mange brændevinsentusiaster er Slåen kongen blandt brændevine. Med sin flotte røde farve og sin dybe smag, der vinder ved lagring, overgås den ikke af mange bær i naturen.

Slåen plukkes så sent på året som muligt, gerne sidst i september. Man skal være hurtigt ude, når de er ved at modnes. Det ses bedst ved, at de får en lidt ”støvet” belægning og er dybt sorte -klemmer man lidt på dem, skal de føles lidt bløde. Bærrene indeholder et bitterstof, der forsvinder ved de første frostnætter, men da er det som oftest for sent, for da har fuglene været der.

Kom i stedet bærrene i fryseren i uges tid og derefter direkte i alkoholen, hvor de skal være helt tildækkede.

Det kan være en god ide at knuse en del af bærrenes kerner og komme dem med under trækningen, der giver en dejlig mandelsnag

Når brændevinen er færdigtrukket, og snapsen er hældt fra bærrene, så kom et par teskefulde sukker over bærrene og lad dem trække et par uger. Ryst glasset hver anden dag. Sukkeret trækker den resterende alkohol ud af bærrene, og resultatet er en sød likørlignende drik, der fint kan bruges til at søde Slåensnapsen med, hvis man synes, den er for skarp i smagen.

Latinsk navn : Prunus spinosa
Hvilken plantedel bruges :Hele frugten / Bærret
Behandling : Fryses
Anvendes : Frossen
Findes generelt ved: Læhegn
Trækketid : 2- 3 måneder
Filtrering : Ja
Hviletid efter filtrering : 2 uger
Fortyndning : 1:5
Kan sødes : Ja
Gemmes : Bliver bedre over flere måneder og år