Snaps og Urter

Hyben

Hyben: En alsidig og invasiv plante

Hyben, også kendt som Rosa rugosa, findes overalt i Danmark og er en af de invasive arter, man forsøger at begrænse.

Denne busk er kendt for sine smukke, orangerøde bær, som modner i sensommeren og efteråret. Hyben er ikke kun dekorative, men også yderst anvendelige i køkkenet og til fremstilling af kryddersnaps.

Høst og forberedelse af Hyben

Når du har plukket de orangerøde hybenbær, skal de skylles grundigt. Herefter flækkes bærrene, og frøene pilles ud.

Det er vigtigt at fjerne frøene, da de indeholder små hår, der kan være irriterende. De tilbageværende skaller sættes på alkohol for at trække smagen ud.

Fremstilling af Hybensnaps

For at lave hybensnaps skal de rensede hybenskaller lægges i et syltetøjsglas og dækkes med alkohol, f.eks. Brøndum Klar.

Ved filtreringen, der tager lang tid, vil du opdage, at der dannes et gelatine-lignende lag på essensen.

Dette lag indeholder mange af smagsstofferne og bør derfor ikke fjernes.

Fortyndingen af essensen må gerne være kraftig for at opnå den ønskede smag.

De gelatine-lignende lag vil også være på den færdige snaps og bør ikke fjernes.
Ryst i stedet flasken før servering og accepter de små plantedele, der er i glasset.

Hybens medicinske egenskaber

Hyben er kendt for sit høje indhold af C-vitamin, A-vitamin og kalcium. Disse næringsstoffer gør hyben til en sund tilføjelse til kosten. Hyben har også været brugt i naturmedicin til at lindre gigtsmerter og styrke immunforsvare.

Det er dog vigtigt at bemærke, at hyben kan interagere med visse medicin, så det er altid en god idé at konsultere en læge, hvis du planlægger at bruge hyben som kosttilskud.

Det er ikke snapsogurter.dk anbefaling af bruge Hyben som kosttilskud

Beskrivelse af Hyben

hybenfrugtHyben er frugten fra forskellige arter af vilde roser, hvoraf den mest almindelige i Danmark er Rosa rugosa. Busken kan blive op til 1,5 meter høj og har piggede grene, der gror direkte fra jorden. I juni sætter den smukke, pink eller hvide blomster, som senere udvikler sig til de karakteristiske orangerøde bær. Hyben er let at kende på grund af sine rynkede blade og kraftige torne. Planten trives under de fleste forhold, men foretrækker lys og kan tåle både tørke og frost.

Hybenbusken er ikke kun en invasiv art, men også en værdifuld ressource i køkkenet og til medicinsk brug. Ved at høste og anvende hybenbærrene kan man nyde godt af deres mange fordele, samtidig med at man hjælper med at begrænse deres spredning.

Latinsk navn : Rosa Rogusa
Hvilken plantedel bruges :Hele frugten
Behandling : Tørres
Anvendes : Frisk
Findes generelt ved: Strand/Strandenge, Læhegn, Skov eller skovbryn, Hede arealer
Trækketid : 2 måneder
Filtrering : Ja
Hviletid efter filtrering : 2 uger
Fortyndning : 1:4
Kan sødes : Ja
Gemmes : Ja