Malurt en af de mest skattede urter til en god brændevin eller ”bjesk”.
Der findes to arter, der begge egner sig fortrinligt til brændevin Strand malurt og Have malurt. Begge arter skal behandles ens og giver en stærkt smagende brændevin, der bedres ved lagring.
Strand malurt findes på strandenge, der overskylles af havvand. Om foråret skyder planten og sætter friske skud og lidt senere gule blomster. Laver man en brændevin kun på de gule blomster, fås en drik, der er mere rund i smagen end ved anvendelse af plantens blade. I begge tilfælde bliver man let overrasket over den kraftige smag, der bliver mere rund ved lagring.
Malurt har historisk været anset for at være giftig, men da den ikke er angivet på Drogelisten, og da den bliver brugt i andre drikkevarer er dette nok ikke dokumenteret
Ønsker man at lave en hurtig og drikkeklar brændevin, kommes et par kviste i en f.eks. en Brøndums Snaps, og få timer efter har man en drikkeklar brændevin, der kan spædes op efter behov. Laves der essens, skal man være mere forsigtig, da Malurt giver en meget kraftig smag.
Har man tålmodighed, bør man gemme Malurt-brændevinen. Den ændrer efterhånden smag og bliver mere rund og fyldig.