Gråbynke er den mest hyppigt forekommende ukrudtsplante i Danmark og kan findes overalt i grøftekanter og ved markskel. Den kendes let på de fligede blade der har en grå underside og en højde der kan nå op på en meter eller mere. Bladene kan plukkes hele sommeren frem til september og giver en brændevin der kan minde lidt om Malurt, dog uden den beske smag vi kender fra Havemalurten. Kan man ikke lide den lidt skarpe smag fra malurt er Gråbynke et godt bud på en erstatning.
Pluk et passende antal bade, svarende til hvad du kan have mellem tommel og pegefinger, kom bladene i et glas med låg og fyld så meget alkohol på så bladene er dækket. Efter få dage kan man filtrere, fortynde og snapsen er klar til brug. Vælger man at gemme bliver snapsen mere rund og mørk. Jeg har prøvet op til et år, det blev den ikke ringere af.
En anden metode er at plukke 3 – 4 mindre stængler med blade og stikke dem ned i flasken, efter 24 time har du en let men smagfuld snaps der er meget dekorativ som gave eller bare på et godt sildebord. Bruger du denne variation skal du huske at tage stænglerne op ret hurtigt da du ellers står med flaske essens.