Snaps og Urter

Lige nu – Medio August 2021

Sankeriet er i fuld gang.
Mange urter, og især bær, er lige til at plukke. Her et par eksempler på hvor du kan finde bær til en god snaps.
Hvordan du gør, finder du på hjemmesiden.

Blåbær her jeg fundet ved søerne i Silkeborg og især i skovene ved Gjern Bakker. Det er den naturligt voksende art med blåt frugtkød

Mirabeller vokser overalt i skovbryn og læhegn, jeg bruger helst de gule, men det er selvfølgelig en smagssag

Brombær er meget vildtvoksende, tiden hvor de skal samles kan være forholdsvis kort da brombær let bliver ødelagt af for megen regn.

Klitrose finder man her i Østjylland som hegn der er plantet. Det er de helt sorte bær du skal bruge. Snapsen er fremragende til ost.

Rønnebær har vi beskrevet et andet sted, men den også nævnes her.

Strandmalurt plukker jeg ved Norsminde og på strandarealet Rosenholm Både Laug ved Følle Strand.

Hyben er absolut til at plukke nu, den findes overalt. Prøv de aflange Hunderose hyben, smagen er næsten den samme og de er lettere at håndterer.

Blommer har mange i haverne, vi andre må håbe på at vi kan plukke hos gode venner. Denne snaps bliver helt fremragende hvis man gemmer den.

Hæg har flere spurgt om. Dette bær er vildtvoksende og kan være svært at finde, men jeg dog mødt den i Gjern Bakker og i forskellige hegn. Snapsen smager lidt af mandel, men har også toner af Kirsebær og Slåen.

Aronia eller Sort Røn, er en ny plante i Danmark, men er efter hånden meget udbredt som hækplante. Jeg har set at bærrene er modne og kan høstes.
Husk at skylle dem godt inden du kommer dem på alkohol.
Vil du have en sødsnaps kan du komme lidt sukker i, med det er ikke nødvendigt efter min smag.