På snapsevandringer forbavser det deltagerne, hvor let det er at finde de forskellige urter, der kan give smag til en god snaps.
Perikon
En af de mest populære er nok Prikbladet Perikon.
Blomsten findes overalt i Danmark og oftest i vejkanten hvor der ikke er for fugtigt.
Mols Bjerge er nok et af de mest sikre steder, men også ved Gjerrild Strand har jeg samlet til nogle gode flasker.
Det er netop nu tiden for at plukke blomster og knopper, venter man for længe tørre begge dele ud og giver absolut intet farve- og smagsstof.
Er du tvivl? Knuser du et par knopper mellem fingrene, hvis du kan se den røde farve, er du heldig og kan lave en god Perikon snaps, en af mine egne favoritter. Opskriften finder du her.
Røllike
Fra maj til midt september kan man plukke Røllike, men det er bedst hvis man finder de friske blomster.
Det er let at se når Røllikeblomsten er ved at være færdig da den får en kedelig grå farve.
Heldigvis er det sådan at Røllike let skyder hvis vejkanten er blevet slået.
Det kan godt være at planterne ikke er så store, men smagen er der.
Det er svært at beskrive hvor man finder Røllike, den er overalt hvor der lidt fugtigt både i vejkanter, skovbryn, parker og enge. Opskrift finder du på her
Strand Malurt
Som navnet siger – er det ved stranden man finder denne populære snapseurt.
Både ved stranden ved Kalø Slotsruin, Følle Strand og ved den gamle bro ved Norsminde finder man urten.
Du skal huske kun at klippe hvad du skal bruge, trækker man roden med op! Så kommer det ikke noget til næste år.
Strand Malurt kan høste fra maj til midt september, men netop nu er det flotte.
Du kan bruge bladende eller blot blomsterne.
Smagen kan godt være lidt forskellig, men er værd at prøve.
Leder du efter Strand Malurt andre steder i landet? Så kig efter steder der engang i mellem overskylles af saltvand. Opskrift finder du her
Mirabelle
Frugten findes i mange forskellige sorter, hvor jeg foretrækker den gule.
Hvornår man skal plukke de fine frugter, er faktisk let at finde ud af.
Når de kan spises, er de parate til at komme på alkohol.
Du får en brændevin der er rund og med megen smag, der vinder ved at blive gemt, gerne i flere år, hvis man kan vente eller laver nok.
I lørdags (31-07-2021) besøgte jeg museet ved Øm Kloster.
De har der flere træer, både inde på området og udenfor, der minder meget om Mirabelle, men beskriver dem som Kræge.
Jeg fik smagt på et par af de modne, og er helt sikker på at de om få uger kommer på alkohol, her hos mig.
Rejnfan
Vi hører der er stor interesse for Rejnfan.
Den er let at øje på med sine gule blomster.
Vil man prøve? Så er august en god måned at høste blomsterne i.
For mange vil denne snaps synes meget bitter, og skal absolut have god tid til at modnes, genre flere år.