Snaps og Urter

Snaps på Juletræet

Vi har altid danset og sunget om og ”spist” juletræet, men aldrig drukket det. Det betyder ikke, at vi nu skal køre det elskede træ gennem en saft presse – det er meget mere enkelt.

Når træet er hentet, nippes nogle af de nederste kviste af træet – ca. en kopfuld – de skal jo alligevel fjernes for neden, så der er plads til gaverne. Du kan fint bruge den træart, du er vant til, men forskellen på de forskellige arter kan faktisk smages. Men den dejlige duft og smag fra skoven har de alle.

Fremgangsmåde:
Kom en kopfuld eller ca. 1½ dl grankviste i 1-2 dl Brøndums Klar snaps, så de er godt dækket, og lad dem stå i 1 uge. Filtrer og fortynd ca. 5-6 gange i forhold til gran-essensen og lad den hvile en uges tid.

Snapsen er fantastisk til silden og alt det andet, der hører sig til på julefrokostbordet. Får man ikke tømt flasken, sker der ikke noget ved at gemme, hvis man kan.

Julesnaps med Pigeonæble, Appelsin og Citron
I oktober kommer de små højrøde æbler frem i butikkerne, og forbindes af de fleste med jul.
Vi har her givet æblesnapsen lidt mere kant, så den egner sig til julens mad.

Ingredienser:
6 pigeonæbler (kan erstattes med Cox Orange eller æbler, der ikke er for søde – f.eks. vilde æbler)
1 økologisk appelsin
1 økologisk citron
1-2 fl. Brøndums Klar snaps 70 cl
3 sylteglas med tætsluttende låg

Fremgangsmåde:
Vask æblerne, skær dem i kvarte, og lad dem trække i et glas med Brøndums Klar i 4–6 uger. (Æblerne skal være helt dækket af snaps). Filtrér æble-essensen. Skær skrællen af appelsinen og citronen, (det hvide må ikke komme med), og dæk skrællerne med 1-1½ dl Brøndums Klar i hver deres glas, og lad trække 1 uge, hvorefter også disse 2 essenser filtreres.

Bland essenserne sammen ud fra nedenstående blandingsforhold, hvor du starter med at hælde essenserne i en 70 cl flaske, og fyld flasken næsten op med snaps fra en ny flaske Brøndums Klar snaps:
Æble-essens 15 cl
Appelsin-essens 4 cl
Citron-essens 2 cl

Smag evt. til med mere af en eller flere af essenserne. Lad den hvile i et par uger.
Start sidst i oktober, så er julesnapsen netop færdig til jul.

douglas fir
Image by Joshua Choate from Pixabay