Snaps og Urter

Ved juletid og påske er sild og snaps en traditionsrig selvfølge, måske kun overgået af de gule ærter med stribet kogt flæsk og medisterpølse – eller hvem ville måske gå ombord i de stegte ål uden en snaps til at skylle ned med?

Går vi lidt uden for Danmarks grænser, finder vi mange andre måder at nyde de kostelige dråber, enten som appetitvækker før vi sætter os til bordet eller som en god og sund afslutning på et godt måltid.
Har man prøvet sig lidt frem, vil man sikkert komme til det resultat, at mange sammensætninger er en oplevelse for sig. Her er et par eksempler, man kan starte med, men det bedste råd er at prøve sig selv frem med ny sammensætninger.

Skimmelost sammen med Slåen eller Klitrose giver en fin balance mellem det salte og frugtrige.
En rabarberkage går fint sammen med den runde Paradisæble, der har trukket et par år.
De fleste bærsnapse minder lidt om fransk eller tysk frugtbrændevin og passer derfor også fint sammen med milde fede oste f.eks. Münster eller Brie.

Jeg har eksperimenteret lidt med at blande forskellige hvid- vine, men må desværre erkende at det stiller store krav til brændevinen. Den skal være virkelig kraftig, hvilket kun opnås ved at bruge essensen og Vodka eller Finsprit på ca. 50 % eller derover.

Husk at en god frugtsnaps efter måltidet er sundt for fordøjelsen, men også kan være en fin afrunding sammen med kaffen.