Historiske brændevine – Historien om Munkes Urter og Kryddersnapse i Danmark
Der er en udbredt misforståelse om, at munke introducerede alkohol og kryddersnapse som en del af deres medicinske praksis ved deres ankomst til Danmark. Selvom munkene bragte en bred vifte af urter med sig, blev alkohol ikke brugt i deres tidlige opskrifter, da det ikke var almindeligt udbredt på det tidspunkt. Henrik Harpestreng, en fremtrædende læge fra det 13. århundrede og læge for kong Erik, anvendte heller ikke alkohol i sine behandlinger.
Det var først under renæssancen, at alkohol begyndte at spille en rolle i udviklingen af medicinske opskrifter. Denne periode førte til fremkomsten af mange forskellige typer af “medicin,” hvoraf flere opskrifter er bevaret fra Peter Payngh, Christian IV’s læge. Hos snapsogurter.dk har vi genskabt mange af disse historiske opskrifter ved at bruge de urter, der var almindelige dengang. De kryddersnapse, vi præsenterer, repræsenterer en tidslinie fra 1360 til nutiden.
Mange af smagsprøverne på vores arrangement kan opleves som let skarpe, men de er ofte sammenlignelige med de bittere, som vi i dag kender fra det sydlige Europa. Om aftenen får du også mulighed for at prøve mere traditionelle krydderbrændevine. Vi serverer i alt 6-7 forskellige smagsprøver.
Arrangementet varer mellem 2 og 2 1/2 time, inklusive en pause. Hvis der ønskes kaffe eller andre drikkevarer under/efter foredraget, bedes dette bestilles separat, da det ikke er inkluderet i prisen. Bemærk venligst, at arrangementet ikke inkluderer mad.
Under foredraget anvendes projektor og PC, så vi har behov for en hvid bagvæg eller lærred. Vi anbefaler at deltagerne sidder ved borde for at lette serveringen.