Valnød

Juglans

Valnød er ikke særlig almindelig i Danmark, men med lidt held findes den i gamle haver og i parker. På Bornholm er den et almindeligt syn pga. det lidt varmere klima. Træerne er ofte enkelt-stående med store kroner. Midt i juli er der dannet friske grønne frugter, der oftest sidder i en lille klase.

Frugterne indeholder meget farvestof, der i tidligere tider blev anvendt som farvestof i bejdse.
Netop det farvestof giver Valnøddebrændevin sin mørkebrune farve, der ikke er til at tage fejl af.
Brændevin lavet på Valnød er nok en af de mest kendte brændevine, især anvendt omkring juletid, hvor vi jo har netop har tradition for Valnød.

Et godt tip er at servere en ”Valnøddesnaps” sammen med et godt stykke blåskimmelost med et par valnødder som tilbehør. Den fine brændevinssmag passer fint med den lidt ”robuste” ostesmag. Med et stykke valnøddebrød til og frisk smør er kombinationen næsten perfekt.

Frugten plukkes i juli og deles i 4 dele, kommes i et syltetøjsglas og dækkes med vodka, gerne en 3- 4 frugter i samme glas. Ved deling af frugterne er det nødvendigt at bruge et ikke sugende underlag, da frugten afgiver et farvestof, der vanskeligt lader sig fjerne.

Ønsker man at lave essens, skal man være mere forsigtig, da valnød giver en meget kraftig smag.

Har man tålmodighed, bør man gemme valnøddebrændevinen, den ændrer efterhånden smag og bliver mere rund og fyldig.

Hvilke plantedele bruges: Hele frugten / Bærret
Anvendes: Frisk
Behandling: Tørres
Opbevaring: Bruges frisk
Findes generelt ved: Skov eller skovbryn, Parker og plantede bevoksninger, Haver
Trækketid: 3 måneer
Filtrering: Ja
Hviletid efter filtrering: 2 uger
Fortynding: 1:10
Kan sødes: Ja
Gemmes: Bliver bedre over flere måneder og år