Havtorn

Hippophaë rhamnoides

Udfra navnet skulle man tro at denne busk kun vokser nær havet, men sådan er det absolut ikke. Busken er med sine grå blade og flotte gule bær en meget almindelig prydbusk i kommunale beplantninger. Havtorn er kendt for sit store indhold af C-vitamin

Sidst på sommeren eller endnu bedre i efteråret plukkes de gule bær, det er vigtigt at de plukkes modne dvs. let bløde. Er man for tidligt ude er der ikke smag i bærrene og uanset om man er en tålmodig sjæl kommer der ikke aroma på brændevinen. Det er en udbredt opfattelse at smagen ændre sig ved frost, hvilket ikke er korrekt. Årsagen er at bærrene er lettere at slå af grenene efter at have være på frost 3-4 dage.

Smagen er meget karterisktisk, de fleste vil nok synes at et eller to glas er tilstrækkelig, medens andre er helt vilde med denne maget aromatiske brændevin. Essensen skal fortyndes kraftigt.

Hvilke plantedele bruges: Hele frugten
Anvendes: Frossen
Behandling: Fryses
Opbevaring: Frisk
Findes generelt ved: Strand/Strandenge, Parker og plantede bevoksninger
Trækketid: 2 måneder
Filtrering: Ja
Hviletid efter filtrering: 1 måned
Fortynding: 1:7
Kan sødes: Ja
Gemmes: Bliver bedre over flere måneder og år