Gråbynke

Artemisia vulgaris

Gråbynke

Gråbynke er en uanselig plante men samtidig nok en af de mest udbredte ukrudsplanter

Planten er let at kende med sine grå blade og en højde der kan nå op på en meter eller mere. Bladene kan plukkes hele sommeren. Den er let at kende med den grålige underside på bladene.
Smagen kan minde lidt om Malurt, dog uden den beske smag vi kender fra Havemalurten. Kan man ikke lide den lidt skarpe smag fra Malurt er Gråbynke et godt bud på en erstatning.

Pluk et passende antal bade, svarende til hvad du kan have mellem tommel og pegefinger, kom bladene i et glas med låg og fyld så meget alkohol så bladene er dækket. Efter få dage en du filtrere, fortynde og snapsen er klar til at blive drukket

En anden metode er at plukke 3 – 4 mindre stængler med blade og stikke dem ned i flasken, efter 24 time har du en let men smagfuld snaps der er meget dekorativ som gave.

Hvilke plantedele bruges: Bladene
Anvendes: Frisk
Behandling: Tørres
Opbevaring: Frisk
Findes generelt ved: Læhegn, Skov eller skovbryn, Grøftekanten, Parker og plantede bevoksninger
Trækketid: 1 uge
Filtrering: Ja
Hviletid efter filtrering: Drikkes med det samme
Fortynding: 1:5
Kan sødes: Nej
Gemmes: Ja