Enebær

Juniperus communis

Enebær en af de absolut ældste nytteplanter vi kender her i norden. De små og vindblæste træer træffes i forskellige hedeområder næste overalt i Danmark.

På træet vil man se at der er 2 forskellige bær. Det nye bær er grønt og lugter kraftigt af harpiks. Det er de sorte vi skal have fat i selv om det kan være besværligt at få fat i bærrene mellem de stikkende nåle, men bare rolig det er ikke mange der skal til før der er smag til en god dram.
Er man doven kan man fint købe de tørrede enebær ved materialisten eller finde dem i supermarkedets krydderiafdeling. De er ganske udmærkede og skal behandles på samme måde som en vi selv har samlet

Stød enebærrene i en morter eller knus dem let med siden af en stor kniv. Lad bærrene eller kogler som de også hedder trække en eller to uger og si essens. Essensen er kraftig og skal fortyndes meget, så lad være med at lave for meget fra starten.

Hvilke plantedele bruges: Hele frugten
Anvendes: Frisk
Behandling: Tørres
Findes generelt ved: Skov eller skovbryn, Hede arealer
Trækketid: Max 1 uge
Filtrering: Ja
Hviletid efter filtrering: Drikkes med det samme
Fortynding: 1:7
Kan sødes: Nej
Gemmes: Bliver bedre over flere måneder og år