Dild

Anethum graveolens

Dild er en af de meget gamle nytteplanter og stadig lige populær til mange formål. Som snapseurt fik den sin renæssance, da De Danske Spritfabrikker lancerede sin Dildsnaps i den flotte slanke klare flaske.

Både skærme, rod og blade fra Dild kan anvendes med succes, smagen afhænger af trække tid idet det Dild er en af de urter der er lettest at håndterer.

Bladudtræk kan bruges mod hudlidelser og betændelser. Blad te kan desuden bruges mod opkastninger og forstoppelse.

Stor tålmodighed behøves ikke, når det gælder brændevin – allerede efter at skærmene har været i f.eks. alkohol i 24 timer, er den drikkeklar. Trækker den længere tid (max. 8 dage), fås en kraftig essens, der skal fortyndes godt. Efter fortynding skal den stå og ”komme sig” en uges tid, så får man en fyldig og dejlig brændevin, som næsten alle kan lide. Prøv den især til et godt stykke med sild, røget laks, et stykke med jomfruhummer eller bare fordi det smager godt.

Hvem har ikke stået i den situation, at man lige pludselig mangler en vært/værtindegave. Tag en klar flaske, fyld den op med fortyndet dildsnaps og stik to eller tre skærme ned i flasken og voila du har en meget personlig gave, der har været under forberedelse igennem længere tid.

Hvilke plantedele bruges: Bladene
Anvendes: Frisk
Behandling: Fryses
Opbevaring: Bruges frisk
Findes generelt ved: Haver
Trækketid: Max 8 dage eller 3 dage
Filtrering: Ja
Hviletid efter filtrering: 1 uge
Fortynding: 1:5
Kan sødes: Nej
Gemmes: Ja