Blåbær

Vaccinium myrtillus

Blåbær vokser vildt på alle jyske heder bl.a.i Dollerup Bakker og ved Hald Sø syd for Viborg er der store områder, hvor alle har lov til at plukke. Flere steder kan Blåbær dog være let at forveksle med Mosebøllebær der er omtalt andet sted .
Bærret kendes lettest ved sit blå frugtkød.

I butikkerne sælges Blåbær med lyst frugtkød, denne art kaldes amerikansk Blåbær og er i familie med det i Danmark vildt voksende.

Fyld et glas halvt op med Blåbær, og dæk dem helt til med alkohol. Lad bærrene trække i 2-3 måneder eller gerne mere. Efter filtrering gemmes essensen i ca. 2 uger og derefter går man i gang med smagningen hvor der tilsættes en ren alkohol. Bruger man en alkohol der lidt sødet er dette absolut en god ide.
Efter min menig skal snapsen ikke sødes, men skal den det alligevel så brug denne metode.

Efter at bærrene er filtreret så kom dem tilbage i glasset, tilsæt 3 teske fulde neutral sukker og ryst glasset, ganske som hvis man laver rysteribs. Efter ca. 2 uger danner der sig et udtræk i bunden af glasset, det er det der skal bruges når man søder.

Hvilke plantedele bruges: Hele bærret
Anvendes: Frisk
Behandling: Tørres
Opbevaring: Bruges frisk men kan fryses
Findes generelt ved: Skov eller skovbryn, Hede arealer
Trækketid: 2- 3 måneder
Filtrering: Ja
Hviletid efter filtrering: 2 uger
Fortynding: 1:4
Kan sødes: Ja
Gemmes: Bliver bedre over flere måneder og år