Aronia

Sort Røn eller Surbær

Aronia Melanocarpa

En af de nyeste kryddersnapse er faktisk en busk der sædvanligvis vokser i Nordamerika eller Sibirien. I Danmark er den blevet meget populær som en vigtig leverandør af bær.

Aronia er en plante af rosenfamilien og den stærkeste antioxidant, man kender, i naturlig form. Friske har bærrene en skarpt bittert-syrlig smag og den kraftigt røde saft, der giver brændevinen den stærkt røde farve. Buskene bliver 1½-2 meter høje og blomstrer med smukke, hvide blomsterklaser.

Busken er nok lettest at finde ved beplantninger der er sket indenfor de sidste år, f.eks. ved vandværker eller andre steder hvor myndigheder har skullet lave en pæn beplantning.
De sorte bær plukkes sidst i september og kan bruges direkte efter en let skylning, men man skal være opmærksom på hvornår de er ved at være modne, fuglene elsker nemlig også bærrene og er jo gerne i gang før vi kommer ud af fjerene.

En god ide er at sætte den på alkohol så snart som muligt efter plukning og huske de skal være helt dækkede. Efter ca. 5 uger filtres snapsen der nu har fået en flot rød farve. Essensen skal fortyndes, men kan også indgå som en del af en blandet kryddersnaps f.eks. med Gråbynke, Malurt eller Agern.
Jeg har i AarhusSnapsen valgt en kombination med Røllike, Blæretang (tørret) og friske Bøge blade i forholdet 1:5 hvor den største del er Aronia. Husk at fortynde-

Hvilke plantedele bruges: 1
Anvendes: Frisk
Behandling: Fryses
Opbevaring: Bruges frisk
Findes generelt ved: Læhegn, Parker og plantede bevoksninger, Haver
Trækketid: 1. 2 måneder
Filtrering: Ja
Hviletid efter filtrering: 1 uge
Fortynding: 1:6
Kan sødes: Ja
Gemmes: Bliver bedre over flere måneder og år